Dragulji Istre

Dragulji Istre

Študenti, nekateri že diplomanti Univerze na Primorskem, Fakultete za turistične študije – Turistice iz Portoroža so za tekače in obiskovalce Istrskega maratona pripravili predstavitev nekaterih znamenitosti, s katerimi se ponaša slovenska Istra.

KAMNITA STEBRA ZA ZASTAVE

Stebra sta nastala v 15. stoletju in krasita vhod na Tartinijev trg. Na prvem je upodobljen krilati lev sv. Marka. Na drugem stebru je na sredini upodobljen sv. Jurij na konju, zaščitnik mesta. Na tem stebru so izobešali mestno zastavo z belim poljem in rdečim križem, simbolom sv. Jurija.

Beri več...

TRG 1. MAJA

Trg 1. Maja, Piazza Vecchia, je bil upravno središče vse do 13. stoletja. Poleg baročne fontane so na trgu več baročnih stavb in nekdanja cerkev sv. Donata. Fasada je baročna, notranjščina pa je bila prenovljena po načrtih Borisa Podrecce. Cerkev je bila zgrajena v prvi polovici 14. stoletja. Sredi trga stoji kamnit zbiralnik deževnice. Zgradili so ga po hudi suši leti 1775.

Beri več...

MESTNO OBZIDJE

Najstarejše mestno jedro na Punti je bilo obzidano že v 7. stoletju, skozi leta je spreminjalo svojo obliko, tako da je v začetku 16. stoletja obzidje zaobjelo celoten polotok.

Beri več...

CERKEV SV. JURIJA

Cerkev izvira iz 12. stoletja. V sedanji velikosti je bila sezidana v 14. stoletju. Današnjo podobo je dobila po baročni obnovi, zvonik je bil dograjen leta 1608, krstilnica pa leta 1650. Danes je to baročni cerkveni kompleks iz 17. stoletja (stolnica, zvonik, baptisterij) nad mestom.

Beri več...

MINORITSKI SAMOSTAN

Samostan svetega Frančiška je bil ustanovljen že pred letom 1301. Prvotni samostan je bil zgrajen v gotskem slogu in je bil pritličen. Samostan so nato v 17. in 18. stoletju povečali in prenovili. Samostanski Križni hodnik je eno najbolj akustičnih prizorišč v Sloveniji. V poletnem času v njem potekajo številne glasbene prireditve.

Beri več...

POMORSKI MUZEJ PIRAN

Pomorski muzej je muzej za zgodovino pomorstva na Slovenskem. Ustanovljen je bil leta 1954 kot mestni muzej Piran v prostorih klasicistične palače Gabrielli De Castro na Cankarjevem nabrežju. Muzej je sprva vključeval tudi piransko mestno knjižico in mestni arhiv.

Beri več...

AKVARIJ PIRAN

Ustanovljen je bil leta 1964, ko so začeli obnavljati zgradbo pomorske in ribiške šole. Akvarij je polno zaživel leta 1967, ko ga je prevzela srednja pomorska šola, v njej se je nadaljeval ribiški učni program.

Beri več...

KRAJINSKI PARK STRUNJAN

Park se nahaja na Strunjanskem polotoku, zavarovan je od leta 1990. Predstavlja značilni vzorec flišne pokrajine slovenskega obalnega območja. Posebnosti in vrednote so predvsem kulturne terase, soline, razloženi tipi poselitve in sedem domačij. Ožja zavarovana območja znotraj parka so Naravni rezervat Strunjan, Naravni rezervat Stjuža in Naravni spomenik Pinijev drevored. Predvsem je zanimiv Naravni rezervat Strunjan, saj se tam nahajajo najvišji flišni klifi na Jadranu in Mesečev zaliv.

Beri več...

PORTOROŽ - KLIMATSKO ZDRAVILIŠČE HOTEL PALACE

Kot zdraviliški kraj je bil Portorož lokalno znan že v 13. stoletju. Tedaj so benediktinci iz samostana sv. Lovrenca (italijansko: San Lorenzo) že zdravili nekatere bolezni s pomočjo morske vode in blata iz bližnjih solin (fango obloge). Zdravili so zlasti revmatike, kot je zapisal škof Tomasini v 17. stoletju, so ti z blatom mazali bolne dele telesa, se sončili in kopali v solinski vodi. Leta 1910 so zgradili veličastni Palace Cur Hotel, sedanji Kempinski Palace hotel Portorož, ki je gostom ponujal blatne kopeli in bazen s slanico. Bil je eden izmed največjih na Jadranu, še danes je zaščitni znak Portoroža.

Beri več...

CERKEV SV. BERNARDINA

Na Bernardinu sta se ohranila cerkveni stolp in prezbiterij nekdanjega benedektinskega samostana. Samostan in cerkev je leta 1452 dal zgraditi Sv. Janez Kapistran (1386-1456), duhovnik frančiškanskega reda, ki je bil mirovni posrednik, potujoči pridigar, redovni prenovitelj in spovednik. Njegovi učitelj je bil sv. Bernardin Sienski. Čeprav je bil šele diakon, je precej hitro začel pridigati in tako postal eden izmed največjih ljudskih govornikov vseh časov.

Beri več...

SEČOVELJSKE SOLINE

Krajinski park Sečoveljske soline s površino 750 ha leži na skrajnem jugozahodnem delu Slovenije, tik ob meji z Republiko Hrvaško, v južnem delu občine Piran. Severni del parka, kjer še poteka aktivna pridelava soli, se imenuje Lera. Od južnega dela parka, imenovanega Fontanigge, ga deli struga potoka Drnica.

Beri več...

PROGA PARENCANA

Parenzana (tudi Parencana) ali krajše TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) je bila 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča, tako da bi danes potekala po območju treh držav: Italije – 13 km, Slovenije – 32 km in Hrvaške – 78 km. Proga je bila spuščena v promet 1. aprila 1902, ko je kljub številnim težavam in odlogom prvi vlak iz železniške postaje v Bujah krenil proti Trstu, decembra istega leta pa tudi proti Poreču, na srečo in v veselje prebivalcev iz notranjosti Istre, ki so nestrpno čakali uresničitev tega tako dolgo obljubljenega projekta.

Beri več...

MARINA POROTORŽ

Prva slovenska marina, zasnovana leta 1974 na temeljih nekdanjih Lucijskih solin, obsega danes več kot 1.000 priveznih mest v morju, na kopnem, v dveh halah in kanalu Fazan. Je varno umeščena v pred vetrovi iz vseh smeri zaščitenem vzhodnem delu Piranskega zaliva, kjer so ob vsakem letnem času ugodne razmere za varno plovbo in ljubiteljsko jadranje.

Beri več...

CENTRALNA PLAŽA PORTOROŽ

Plaža Portorož je največje kopališče v Sloveniji in se razprostira na kar 25.000 kvadratnih metrih kopalne površine, razdeljene na peščeni in travnati del, ter 24.000 kvadratnih metrih vodne površine. Sprejme lahko nekaj več kot 3.000 kopalcev.

Beri več...

FORMA VIVA

Park skulptur v upravljanju Obalnih galerij Piran, največja zbirka kamnitih monumentalnih skulptur v Sloveniji.

Beri več...

OBČINSKA PALAČA

Palača je bila sezidana v 14. stoletju. Skozi stoletja se je njena notranjost nenehno spreminjala. Pročelje, ki ima baročno obliko, je bilo izdelano v 17. stoletju.

Beri več...

PARK PIETRO COPPO

Park ponuja priložnost za počitek in je prizorišče kulturnih dogodkov, koncertov ipd. V poletnih mesecih gosti nastope orkestrov. Nekaj posebnega je zaradi kamnite reprodukcije zemljevida istrskega polotoka, umetnine izolskega kartografa Pietro Coppa.

Beri več...

CERKEV SV. MAVRA

Na mestu sedanje cerkve je bila v 14. stoletju prvič postavljena manjša cerkev. Sedanja cerkev je bila zgrajena v 16. stoletju in se je skozi leta večkrat spreminjala. Do danes je ohranila baročne, renesančne in historične elemente. V njeni baročni notranjosti lahko ogledamo Callidove orgle iz 18. stoletja in deset oltarjev. Za turiste, še posebej v poletnih mesecih, pripravljajo oglede fresk in sakralnih predmetov. Predstavlja najvišjo točko nekdanjega otoka.

Beri več...

CERKEV MATERE BOŽJE ALIETSKE

Cerkev je bila zgrajena v 11. stoletju in je najstarejša cerkev v Izoli. V osnovi je starejša, danes je njena podoba baročna. Cerkev je bila obnovljena. Lahko se pohvali z orglami beneškega orglarja Nakiča.

Beri več...

CERKEV SV. ROKA

V 19. stoletju je bila zaradi kuge popolnoma prenovljena tedanja cerkev sv. Lavrenca, na njenem mestu je nastala cerkev Sv. Roka, namenjena zaščitniku pred kužnimi boleznimi. Cerkev je danes namenjena predvsem mašam, ki potekajo v italijanskem jeziku.

Beri več...

MUZEJ PARENZANA

V muzeju so na ogled postavljena unikatna dela železniških modelov in zemljevidi Parenzane (tudi Parencane), ozkotirne proge, ki je nekoč povezovala Trst in Poreč. Danes je to rekreacijska pot, ki povezuje tri države (Slovenija, Italija, Hrvaška). V muzeju si je moč ogledati fotografije, ki predstavljajo spreminjanje Parenzane skozi čas, in številne dokumente, ki so povezani s Parenzano. V pritličju tega muzeja se nahaja muzej ladijskega modelarstva, ki prikazuje razvoj pomorske dejavnosti in lesnega ladjarstva.

Beri več...

ARHEOLOŠKI PARK SIMONOV ZALIV

Najdišče je kulturni spomenik državnega pomena. Predstavlja ostanke rimske vile arheološkega in zgodovinskega značaja. Ogledati si je možno rekonstruirani talni mozaik in ostanke antičnega vodovoda. Vila je bila povezana s pristaniščem.

Beri več...

LADJA REX

Italijanska čezoceanska potniška ladja Rex je bila ponos italijanske mornarice pred drugo svetovno vojno. Med drugo svetovno vojno je služila Italijanom in Nemcem za prevoz ranjencev. Malo pred koncem vojne so jo potopila britanska letala med Koprom in Izolo, tistemu delu obale so ljudje nadeli ime Pri Rexu (na Rexa spominja kamnita plošča na obali).. Muzej o Rexu je v Izoli, v njem so na ogled ostanki z ladje.

Beri več...

PRETORSKA PALAČA

Palača je na osrednjem mestnem trgu. Prepoznamo jo po značilnem gotsko renesančnem pročelju in dvignjenih stolpih. Prenovljena je bila leta 2000 za reprezentativne potrebe občine

Beri več...

LOŽA

Današnji videz je stavba dobila v 17. stoletju. Namenjena je bila mestnemu debatnemu klubu. Danes sta v njej kavarna in galerija Obalnih galerij Piran.

Beri več...

POTOPLJENA LADJA REX

Rex je bila italijanska čezoceanska potniška ladja, zgrajena leta 1931. V tistem času je bila to največja potniška ladja, ki je plula pod zastavo Italije. V letalskem napadu leta 1944 so jo potopili med Koprom in Izolo. Ob pešpoti med tema mestoma je tudi oznaka, ki nam pove, kje je bil Rex potopljen. Muzej o Rexu je v Izoli, v njem so na ogled ostanki z ladje.

VRATA MUDA

Nekoč so to bila glavna mestna vrata in edina povezava nekdanjega otoka s kopnim. Zgrajena so v renesančnem slogu in imajo veliko heraldičnega okrasja, med njimi tudi sonce, ki simbolizira mestni grb. Vrata posnemajo antični slavolok in so danes edina ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvajsetih.

Beri več...

CARPACCIOVA HIŠA

Hiša naj bi bila po izročilu dom znanega beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia, v resnici pa je v prvi polovici 16. stoletja v njej živel samo njegov sin Benedetto. Zgradba je izjemno lep primer gotske stavbe iz 14. stoletja. Današnjo podobo je stavba dobila po preureditvenih posegih v letih 1935 in 1955.

Beri več...

VODNJAK DA PONTE

To je največji mestni vodnjak. Njegovo izdelavo je leta 1666naročil podesta Lorenzo da Ponte, po katerem je vodnjak poimenovan, v grbu njegove družine pa je podoba mosta. Ob vznožju loka, ki se dviga nad vodnjak, se nahajajo štirje maskeroni, iz njihovih ust teče voda. Maskerona na levi sta podobna mitološkim bitjem Gorgonam, Forkovim hčeram, ki jih je spočel Neptun. Druga dva upodabljata božanstva s pričesko v obliki školjke in moško glavo s turbanom.

Beri več...

CASA VENEZIANA

Stavba Casa veneziana (Beneška hiša) je zanimiva zato, ker se je celotna zidana struktura v urbani in arhitekturni zasnovi v številnih elementih ohranila do danes. Na območju Ribiškega trga je potekala stara linija obzidja mesta Kopra, ki je nastali v času pred predajo mesta Benetkam oz. pred njegovim uporom; tedaj so Benečani mestno obzidje v celoti porušili. Casa Veneziana predstavlja vzhodno stranico Ribiškega trga, enega najpomembnejših koprskih obodnih trgov.

Beri več...

MESTNO KOPALIŠČE KOPER

Kopališče ima dva splava, tudi gostinska ponudba je pestrejša kot prejšnja leta, v ponudbi sta bar in fast food, veliko pozornosti na kopališču pa je namenjeno najmlajšim, za katere so pripravljena otroška igrala. Načrtujejo postavitev picerije, da bi imeli gostje na voljo večjo izbiro. Kopališče je omejeno z mrežo, ki zagotavlja varnost in čistočo kopališča. Voda je čista, pristojne službe redno opravljajo analize vode. Tudi letos so prejeli Modro zastavo za čistočo vode in urejenost kopališča.

Beri več...

Log in